Welke BIM-jas past jou?

Om te weten welke BIM-rol of -competenties bij jou passen, is het essentieel om te weten wat jouw voorkeursgedrag is. Dit vraagt meer dan een oppervlakkige benadering. Ons advies is dan ook te werken met een betrouwbaar en wetenschappelijk getoetst instrument dat zich focust op de BIM-praktijk.

De reeds bekende BIM-competenties geven prima weer wat er van je verwacht wordt. Maar wat kan je eigenlijk van jezelf verwachten? Waar ligt je kracht? En waar liggen jouw ontwikkel kansen? En hoe vertaal je dat naar jouw BIM-professie? In onze optiek start dat met inzicht creëren in jouw persoonlijkheid, je capaciteiten en jouw drijfveren. Jezelf beter begrijpen en daarmee je eigen gedrags- en communicatieve behoeftes leren kennen. Als je bijvoorbeeld weet dat jouw angst voor controleverlies of confrontatie je situaties laat mijden, waar je vanuit je BIM-rol juist middenin moet staan, dan kan je je eigen gedragspatronen leren begrijpen. Dat bied je de mogelijkheid om daardoor effectiever te worden en om keuzes te kunnen maken in wat je kunt, wat je graag wilt doen en in wat je juist niet wilt doen. Je komt daarmee in je kracht en dat heeft een effect op jouw wijze van communiceren en samenwerken.

Gedragswetenschappers kunnen (voorkeurs)gedrag verklaren aan de hand van psychologische en genetische factoren. Naast het gen dat je hebt meegekregen van je ouders, kan je denken aan rolmodellen en ervaring die je op hebt gedaan. Om de brug te kunnen slaan tussen de Nederlandse BIM levels en gedrag & cultuur, bieden deze bewezen gedragstheorieën ons de kans om persoonlijke voorkeuren te kunnen matchen met de verschillende BIM-profielen.

Dat niet iedere jas jouw past moge duidelijk zijn. Stel: jij bent het modelleur-genie binnen het bedrijf en je voelt je superieur wanneer je tot op het diepste detail 3D-modellen mag ontwerpen. Hoe verklaar je dat jij hier zo goed in bent? Waarom haal je hier zoveel plezier uit? En wat betekent dit t.o.v. alle BIM-ontwikkelingen? Mag je deze jas over een paar jaar ook nog aan trekken?

Bewustwording van jouw voorkeursgedrag is een essentiële eerste stap. En gelukkig kunnen we putten uit een rijke geschiedenis van modellen en theorieën om je te laten zien hoe je handelt en waardoor het komt. Daarnaast zijn er mooie technieken om je gestructureerd terug te laten blikken op je eigen ervaring om van te leren voor toekomstig handelen.

Na bewustwording volgt handelen in een veilige omgeving. Je gaat je nieuwe patronen eigen maken. En daarbij is het enorm van belang om te weten waar je voorkeursgedrag ligt. Gedragspatronen eigen maken die namelijk ver van jouw voorkeur vandaan liggen zorgen voor teleurstelling en demotivatie.

Na handelen volgt het terugblikken met oog voor de 8 dimensies binnen de BIM-context. De dimensies dienen te komen tot de essentiële aspecten van gedragsverandering om vervolgens alternatieven te ontwikkelen of te blijven handelen zoals je deed. De cirkel is daarmee rond echter vraagt het om herhaling, om tijd, om discipline en bovenal om begeleiding.

Ben je nieuwsgierig naar onze aanpak en begeleiding? Neem contact op via het contactformulier. We praten je graag bij.

Comments are closed.